جستجو
راهنمای جامع معافیت از مالیات دستگاه کارتخوان

راهنمای جامع معافیت از مالیات دستگاه کارتخوان

  • 1403/02/16 - 08:22
  • تعداد بازدید : 617
  • تعداد بازدیدکننده : 358
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

براساس قوانین سازمان اداره امور مالیاتی کشور، لازم است که افراد پس‌ از ثبت این دستگاه برای پرداخت مالیات اقدام کنند. اما مالیات دستگاه کارتخوان به چه معناست و با چه مبالغی صادر می‌شود؟ آیا مشاغلی وجود دارد که از این مالیات معاف شوند؟

در سال‌های اخیر، اغلب مشاغل برای سهولت در پرداختی‌های روزمره بین خود و مشتریان از دستگاه‌های کارت‌خوان به‌عنوان ابزاری سریع و دقیق برای پرداخت الکترونیکی استفاده می‌کنند؛ اما براساس قوانین سازمان اداره امور مالیاتی کشور، لازم است که افراد پس‌ از ثبت این دستگاه برای پرداخت مالیات اقدام کنند؛ اما مالیات دستگاه کارتخوان به چه معناست و با چه مبالغی صادر می‌شود؟ آیا مشاغلی وجود دارد که از این مالیات معاف شوند؛ در این صورت شرایط این معافیت شامل چه مواردی است؟ در ادامه پاسخ تمامی سوال‌هایتان را درباره شرایط معافیت از مالیات، شغل های معاف از مالیات کارتخوان، دریافت کد مالیاتی و... به‌صورت تمام‌وکمال خواهید گرفت.

 

مالیات کارتخوان چیست؟


این اصطلاح، معادلی برای مالیات درآمد کسب‌وکارها به‌حساب می‌آید؛ یعنی شما با ثبت کارتخوان خود در اداره امور مالیاتی، مالیات اضافه‌ای پرداخت نمی‌کنید؛ بلکه تنها به‌خاطر اتصال کارت‌خوان شما به این سیستم، وضعیت درآمد شما در شرایط شفاف‌تری قرار می‌گیرد و باید در بازه‌های زمانی مشخص، بنا بر پرداختی‌هایی که با روش‌های مختلف به حساب کاری شما صورت گرفته است، درصد معینی از سود حاصل از درآمدتان را به‌عنوان مالیات به سازمان مربوطه پرداخت کنید. 

 

به چه حساب‌هایی حساب تجاری می‌گویند؟


موضوع حساب‌های تجاری و غیرتجاری اولین بار در ماده 11 قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان ارائه شد. در این ماده آمده است:

«شناسه یکتا تعلق می‌گیرد و تمامی تراکنش‌های انجام شده مرتبط با فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی، به عنوان درآمد وی محسوب می‌شود.»

«به هریک از پایانه‌های فروش یک شناسه یکتا تعلق می‌گیرد و تمامی تراکنش‌های انجام شده مرتبط با فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی، به عنوان درآمد وی محسوب می‌شود.»

حساب‌ تجاری به‌معنای حساب(های) بانکی مشخصی است که برای انجام مراودات اقتصادی و فعالیت‌های شغلی اشخاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌عنوان مثال، شخصی یک مغازه خوار‌و‌بار فروشی دارد و ۲ دستگاه کارتخوان در مغازه خود مستقر کرده است. همچنین از یک حساب دیگر برای واریز مشتریان غیرحضوری خود استفاده می‌کند و از ۲ حساب دیگر هم برای انجام امور غیرشغلی و مخارج شخصی خود استفاده می‌کند؛ بنابراین این فرد دارای ۳ حساب تجاری و ۲ حساب غیرتجاری است.

۲ حساب متصل به دستگاه کارتخوان و ۱ حساب برای واریز مشتریان غیرحضوری به عنوان حساب‌های تجاری این شخص تلقی شده و ۲ حسابی که برای امور غیرشغلی و شخصی استفاده می‌کند به‌عنوان حساب‌های غیرتجاری تلقی می‌شود.

 

چه شغل‌‌هایی از پرداخت مالیات کارتخوان معاف هستند؟


دولت متناسب با شرایط برخی کسب‌وکارهای متوسط و کوچک آن‌ها را از اعطای مالیات کارتخوان در شرایط خاص معاف کرده است؛ این به این معنا نیست که نیازی به دریافت کد مالیاتی و ثبت اطلاعات در سامانه مودیان نخواهد بود، بلکه در زمان رسیدگی به میزان مالیات پرداختی، مشمول معافیت می‌شوند. اما اگر می‌خواهید بدانید که شغل‌های معاف از مالیات کارتخوان چه مشاغلی هستند، نگاهی به لیست زیر بیندازید:

 

  • شرکت‌های دانش‌بنیان با سطح فناوری ۱؛

  • افراد و شرکت‌های مواد نفتی و غیرمعدنی؛

  • مراکز درمانی؛

  • داروخانه‌ها؛

  • سوپرمارکت‌ها؛

  • تاکسی‌های درون‌شهری؛

  • نانوایی‌ها؛

  • روزنامه‌فروشی‌ها؛

  • پمپ‌بنزین‌ها؛

  • موسسه‌های خیریه؛

  • پارکینگ‌ها؛

  • عوارضی‌ها؛

  • باشگاه‌ها و مراکز ورزشی؛

  • کارگاه صنایع دستی؛

  • فروشگاه‌های محصولات رسانه‌ای؛

  • کتابفروشی‌ها؛

  • انتشارات و ….

 

شرایط معافیت از مالیات


برای اینکه از پرداخت مالیات کارتخوان در شغل خود معاف باشید، باید ابتدا شرایط خاصی در کسب‌وکارتان توسط سازمان امور مالیاتی مورد بررسی قرار بگیرد. پس‌از احراز شرایط صنفی، قبل‌از هرچیز باید سرمایه کاری شما آنالیز شود تا بیشتر از سطح تعیین‌شده، نباشد. در این سطح، شغل شما در دسته مشاغل کوچک شناخته می‌شود و اگر سرمایه شغلی شما بیش‌از مقدار مشخص باشد، ممکن است با قرارگیری در دسته مشاغل متوسط به بالا، معافیت مشمول کسب‌و‌کار نشود. همچنین مبلغ به‌دست‌آمده باید مجدداً در همان کار، سرمایه‌گذاری شود و بین سرمایه‌گذاران تقسیم‌بندی نشود. شرط آخر هم این است که از شکل‌گیری کسب‌وکار شما کمتر از ۳ سال، گذشته باشد؛ در غیر این صورت، به‌عنوان شغلی کهنه‌کار شناخته می‌شوید و موظف به پرداخت مالیات خواهید بود.

 

نحوه دریافت کد مالیاتی دستگاه پوز


همه افرادی که دستگاه کارتخوان دارند، موظف هستند که آن را در سازمان امور مالیاتی ثبت و کد مالیاتی دستگاه پوز خود را دریافت کنند. این کد، یک شناسه ۱۰ رقمی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور به صاحبان دستگاه‌های کارتخوان اختصاص داده می‌شود. برای دریافت این کد، ضروری است که مسیر زیر را طی کنید:

  • در سامانه  tax.gov.ir ثبت‌نام کنید.

  • مدارک موردنیاز را اسکن و در سامانه بارگذاری کنید.

  • پس‌از تایید اطلاعات شما توسط کارشناسان سازمان، کد مالیاتی دستگاه کارتخوان برای شما صادر و به آدرس ایمیل یا شماره تلفن‌تان ارسال می‌شود.


فراموش نکنید که دریافت این کد برای همه صاحبان دستگاه پوز الزامی است و در صورت عمل‌نکردن به این قاعده، مشمول جریمه نقدی خواهید شد (در صورت عدم دریافت کد مالیاتی اصلاً امکان تعریف ترمینال هم وجود نخواهد داشت و بنابراین نمی‌توانید کارتخوان دریافت کنید!).

 

شیوه محاسبه مالیات کارتخوان


همان‌طور که گفته شد اداره امور مالیاتی کشور برای دستگاه کارتخوان شما مالیات مجزا دریافت نمی‌کند و محاسبات، براساس تمام روش‌های منجر به گردش پول در حساب تجاری اعلام شده و از تمام ابزارهای پرداخت صورت می‌گیرد و نحوه محاسبه این مالیات، همان رقمی است که به‌عنوان مالیات بر درآمد شغل خود می‌دهید؛ یعنی این مالیات از روی همه حسابهای بانکی شما که به‌ عنوان حساب تجاری، شناسایی شده محاسبه می‌شود و فرقی نمی‌کند که از کارت‌به‌کارت استفاده می‌کنید یا از تراکنش اینترنتی و یا از کارتخوان! بنابراین اگر مالک کارتخوان هستید و اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت کرده‌اید، نگران نباشید! شما فقط مبلغ سالانه‌ای را به‌عنوان مالیات پرداخت خواهید کرد و ریالی اضافه‌تر صرفاً برای استفاده از دستگاه پوز، پرداخت نخواهید کرد؛ مگر اینکه در گذشته و قبل از قانون مالیاتی، دستگاه کارتخوان را دریافت کرده‌اید و بنا به هر دلیلی کارتخوان شما غیرفعال نشده باشد و شما نیز اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت نکرده باشید. در این صورت باید مبلغی را به‌عنوان جریمه مالیاتی پرداخت کنید.

 

مالیات دستگاه کارتحوان

 

سقف مبلغ و تعداد دفعات کارت به کارت برای حساب تجاری چقدر است؟


رئیس پلیس مرکز اطلاعات مالی در راستای قانون مبارزه با پولشویی، محدودیت یا ممنوعیت جدید سقف مبلغ و دفعات کارت به کارت بر روی تمامی حساب‌های بانکی اشخاص حقیقی فاقد پرونده مالیاتی را به‌طور دقیق اعلام کرده است. محدودیت جدید به این صورت است که اگر یک شخص حقیقی با یک کد ملی، پرونده مالیاتی نداشته باشد، تراکنش‌های بانکی ناشی از ورودی‌های کارت به کارت او در طی یک ماه نباید به بیشتر از ۲۰۰ مورد برسد. همچنین سقف مبلغ جمع ورودی‌های کارت به کارت در یک ماه نیز نباید بیش‌از یک میلیارد تومان باشد؛ بنابراین سازمان مالیاتی، دفعات کارت به کارت بیش‌از این تعداد و مبلغ بیش‌از این رقم را ممنوع اعلام کرده و این تعاملات را به‌عنوان تعاملاتی پرخطر شناسایی می‌کند. دقت داشته باشید که عدم رعایت این قانون، منجر به مسدودشدن حساب افراد می‌شود.

 

روش‌‌های استعلام مالیات کارتخوان


برای اینکه بتوانید مالیات کارتخوان خود را استعلام کنید، لازم است که ابتدا در سامانه مودیان اداره امور مالیاتی کشور به آدرس my.tax.gov.ir ثبت‌نام کرده باشید. در این حالت، بعد از اینکه پرونده مالیاتی شما تشکیل شد می‌توانید به آسانی، میزان مالیات خود را استعلام کنید. در ادامه با شیوه ساده این استعلام آشنا می‌شوید:

  1. با نام کاربری و رمز عبور خود وارد سامانه شوید.

  2. وارد داشبورد مالیاتی شوید.

  3. روی دستگاه کارتخوان مدنظر کلیک کنید و مبلغ مالیات خود را مشاهده کنید.

 

همچنین در صورت لزوم، می‌توانید با مراجعه حضوری به اداره امور مالیاتی و ارائه مدارک موردنیاز، درخواست استعلام مالیات دستگاه خود را ارائه کرده و از کارشناسان اداره محل سکونت خود، کمک بگیرید تا این شیوه را نیز در لیست روش های استعلام مالیات کارتخوان در ذهن خود داشته باشید. 

 

سقف معافیت از مالیات کارتخوان چقدر است؟


براساس شرایط معافیت از مالیات، افرادی که سود سالانه تا ۳۵.۶۰۰.۰۰ تومان دارند، الزامی به پرداخت مالیات ندارند؛ اما هر چه سود سالانه بیشتر باشد مبلغ و درصد مالیات هم افزایش پیدا می‌کند. نرخ‌های مالیاتی براساس قاعده «میزان بیشتر بودن سود از سقف معافیت» محاسبه می‌شوند؛ یعنی برای مشاغلی که ۲۰ درصد بیشتر از رقم ۳۵.۶۰۰.۰۰۰ تومان سود دارند، باید مبلغی بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان به‌عنوان مالیات به سازمان پرداخت کنند و مشمول معافیت مالیاتی دستگاه کارتخوان نخواهند بود. 

 

آیا دستگاه کارتخوان بدون مالیات وجود دارد؟


صاحبان مشاغل پس‌از دریافت دستگاه پوز، آن را با شماره تلفن (خط تلفن باید حتماً به نام خود متقاضی باشد) و کد ملی خود در سیستم، ثبت و فعال می‌کنند. اگر این افراد و مشاغل، در دسته معافیت مالیاتی قرار نگیرند، ‌واجب است که مبلغ سالانه مالیات خود را پرداخت کنند زیرا اداره امور مالیاتی به‌دقت تراکنش‌های تمامی دستگاه‌ها را آنالیز می‌کند و در اصل دستگاه پوز بدون مالیات معنایی ندارد و این از جمله‌های ادعاهای دروغین برخی سودجویان برای کلاه‌برداری به حساب می‌آید! 

 

معافیت مالیات بر دستگاه کارتخوان چه مزایایی دارد؟


مشاغل معاف از مالیات کارت‌خوان می‌توانند با استفاده از این تسهیلات خاص، برنامه‌ریزی مالی بهتری در روند کار کوچک خود داشته باشند و با دریافت سود بیشتر از شغل‌شان، به ارتقای شغل خود کمک کنند. همچنین شناخت این مشاغل به دولت هم کمک می‌کند تا شفافیت مالی دقیق‌تری به‌دست بیاورد و با تشویق صاحبان این کسب‌وکارها، باعث بهره‌وری اقتصادی بهتری در سیستم مالی کشور شود. 

 

سخن پایانی


به طورحتم تابه‌حال متوجه شده‌اید داشتن دستگاه کارتخوان به معنی این نیست که قرار باشد مالیاتی اضافه برای آن پرداخت کنید. ثبت این دستگاه تنها برای ایجاد شفافیت حداکثری و جلوگیری از جرایم فرار از مالیات است. یادتان باشد که هرگونه تراکنش در تمامی حساب‌های یک مودی مالیاتی، مشمول مبلغ مالیات سالانه او می‌شود و این مبلغ تنها به تراکنش‌های دستگاه پوز، مربوط نمی‌شود. حال که به درک دقیق‌تری از مفهوم مالیات دستگاه کارتخوان رسیده‌اید و با معاف شدن کسب و کارها از مالیات آشنا شده‌اید، می‌توانید با آگاهی کامل در برنامه‌ریزی مالی کسب‌وکار خود پیش بروید.

 

  • گروه خبری : بلاگ
  • کد خبر : 115
کلمات کلیدی